Serwis kulinarny
najnowsza wiadomość z dnia: 2017-10-23 16:06:05
1 z 3 następna (starsze)
dodano: 2017-10-23 15:39:31

SZARLOTKA NA CIEPŁO

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 5 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 opakowania kisielu cytrynowego
  • ok. 8 jabłek średniej wielkości
  • 3 łyżki cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania: 

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy na mniejsze części, dodajemy je do mąki wraz z żółtkami i śmietaną. Zagniatamy jednolite ciasto. Odrywamy 1/3 część ciasta, a następnie wkładamy je do zamrażarki. Resztę ciasta wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy całość do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku, dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon. Białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo pół szklanki drobnego cukru. Na końcu dodajemy  kisiel cytrynowy. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Układamy na nim jabłka, na nie wykładamy pianę z białek, a na wierzch trzemy na tarce schłodzoną część ciasta z zamrażarki. Szarlotkę pieczemy ok. 45 minut w 180-190ºC. Podajemy posypaną cukrem pudrem. Smacznego!

Szarlotkę sporządzili uczniowie klasy IIIk Branżowej Szkoły I Stopnia.

 
dodano: 2017-10-19 16:03:03

POLĘDWICZKI Z SOSEM JARZĘBINOWYM I SMAŻONĄ KASZA GRYCZANĄ

Składniki:

  • 2 szt. średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • 50 ml oleju
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Cukier do smaku

Sos:

  • 1 szklanka przemrożonej jarzębiny
  • 300g czerwonych bardzo dojrzałych śliwek
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 ml miodu pitnego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego

Kasza:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka drobno posiekanej części pora
  • Kilka gałązek tymianku
  • Sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 50 ml oleju do smażenia

Przygotowanie:

1.       Polędwiczki czyścimy z błon i widocznego tłuszczu. Przecinamy każdą na 2 lub 3 części w zależności od rozmiaru.

2.       Obtaczamy w oliwie, posypujemy solą, pieprzem i odrobina cukru.

3.       Odstawiamy na 4 godziny do lodówki.

4.       Do garnka o grubym dnie wrzucamy jarzębinę, śliwki i cebulę. Dodajemy miód, 100ml miodu pitnego i przyprawy.

5.       Gotujemy na małym ogniu, w razie potrzeby doprawiamy miodem i przyprawami.

6.       Gotujemy wodę z tymiankiem.

7.       Do wrzącej osolonej wody wsypujemy opłukaną kasze.

8.       Na patelni na oleju podsmażamy powoli pora.

9.       Gdy kasza dojdzie do konsystencji budyniu dodajemy pora. Całość przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.

10.   Przekładamy na patelnie, rozprowadzamy równą warstwę i studzimy.

11.   Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczki.

12.   Następnie nakrywamy folia aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10 minut po czym wyjmujemy i odkładamy w ciepłe miejsce.

13.   Z kaszy wykrawamy pożądany kształt układamy polędwiczki i polewamy sosem. 

 
dodano: 2017-10-19 16:01:46

ZUPA RYBNA

Składniki:

  • 3 cebule pokrojone w kostkę
  • 1 korzeń dużej pietruszki obrany pokrojony w paski
  • ½ dużego korzenia selera, obranego, pokrojonego w paski
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 0,75kg resztek pozostałych po sprawieniu karpia
  • 100g masła
  • ¾ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
  • 175ml białego wytrawnego wina
  • 325g pomidorów z puszki
  • 3 L zimnej wody
  • Sól do smaku
  • 100 g sera białego
  • szczypta grubego mielonego pieprzu

Przygotowanie:

1.       Pokrojone warzywa (cebulę, pietruszkę, seler) smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem oleju lnianego następnie przekładamy do garnka.

2.       Na tej samej patelni przesmażamy resztki karpia pokrojonego w mniejsze części i przekładamy je do garnka z warzywami.

3.       Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy niewielka ilość oleju lnianego przyprawy w proszku i pokrojony czosnek.

4.       Chwile przesmażamy całość zalewamy winem i zagotowujemy.

5.       Dodajemy pomidory i gotujemy około 2 minuty.

6.       Całość przekładamy do garnka z warzywami i rybą.

7.       Zawartość zalewamy wodą i gotujemy około godziny.

8.       Masę przesiewamy przez sito, aby pozbyć się ości.

9.       Doprawiamy do smaku.

10.   Podajemy z kawałkami sera białego.

 

Potrawę przygotowały Karolina Skrzypek i Aleksandra Jakubczak

uczennice klasy III k BSI

 

 
dodano: 2016-12-21 11:00:59

Karp w galarecie

Składniki:

  • 1,5 kg karpia
  • 150 g marchwi
  • 50 g pietruszki
  • 50 g selera
  • 100 g cebuli
  • 1 litr wody
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Dekoracja:

  • 2 jaja
  • natka pietruszki
  • marchew z wywaru

 

SPOSÓB WYKONANIA:

  • Karpia umyć, sprawić, opłukać, pokroić w dzwonka, lekko posolić.
  • Warzywa obrać, opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie przez 30 minut, wyjąć.
  • Do wywaru włożyć karpia. Zagotować, dodać cukier, gotować ok. 10-15 minut na bardzo wolnym ogniu.
  • Ugotowaną rybę wyjąć z wywaru, ostudzić, ułożyć na półmisku, udekorować.
  • Wywar przecedzić (w razie konieczności sklarować), dodać namoczoną żelatynę, doprawić solą i pieprzem, zagotować, ostudzić.
  • Krzepnącą galaretą zalać rybę, schłodzić.
  • Podawać z cząstkami cytryny i chrzanem.
 
dodano: 2016-12-21 11:00:12

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki:

Nadzienie:

  • 20dag kaszy gryczanej
  • 25dag twarogu
  • ok 10 dag cukru
  • suszona mięta do smaku

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok.75% szklanki wody
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Nadzienie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko, wystudzić. Do ugotowanej kaszy dodać twaróg, cukier, miętę dokładnie wymieszać.

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać umyte, wyparzone jajko, wodę, sól. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką krążki. Nakładać nadzienie, formować pierogi, gotować w osolonej wodzie. Podawać polane sosem śmietanowym lub owocowym.

 
dodano: 2016-12-21 10:59:22

Barszcz czerwony z uszkami

Składniki:

Barszcz czerwony

  • 1 kg buraków
  • 250 g kwaśnych jabłek
  • 5 g grzybów suszonych
  • 250 g włoszczyzny
  • 2 litry wody
  • czosnek
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól, pieprz, cukier

Uszka

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • ok. 50 ml wody
  • sól

Farsz:

  • 20g grzybów suszonych
  • 50g cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Barszcz czerwony: Grzyby umyć, namoczyć, ugotować w niewielkiej ilości wody. Buraki umyć, ugotować lub upiec w skórce. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na części, zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować wywar. Gdy warzywa będą miękkie dodać buraki, starte na tarce jabłka, wywar z grzybów, roztarty czosnek, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Doprawić do smaku. Pozostawić na ok. 1-2 godziny, odcedzić. Przed podaniem podgrzać. Podawać z uszkami.

 

Uszka: grzyby opłukać, zalać ciepłą wodą, namoczyć, ugotować, odcedzić. Cebule obrać, opłukać, pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanym oleju. grzyby zmielić z cebulą, doprawić do smaku, zagęścić bułką tartą.

Zagnieść ciasto jak na pierogi, rozwałkować, pokroić na kwadraty o boku 3x3 cm. Na środek każdego nakładać kulkę farszu i zlepiać formując najpierw trójkąt, a następnie łączyć brzegi podstawy trójkąta. Gotować we wrzącej osolonej wodzie ok. 3 minut, odcedzić.

 
dodano: 2016-12-21 10:32:12

Tatar ze śledzia

Składniki:

Tatar:

  • 8 płatów śledzia niesolonego
  • 3 ogórki małosolne
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz do smaku

Piana chrzanowa:

  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 20g masła
  • 2g lecytyny sojowej

Dekoracja:

  • natka pietruszki
  • sos balsamiczny

Sposób wykonania:

Tatar: jaja ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę. Umyte płaty śledziowe, ogórki i cebulę pokroić w drobną kostkę.  Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyporcjować na talerz.

Piana chrzanowa: mleko z chrzanem zagotować do 800C, zdjąć z ognia i dodać masło oraz lecytynę. Zmiksować mikserem lub blenderem, aż powstanie piana. Tak sporządzoną pianę chrzanową wyłożyć na gotowego tatara. Całość udekorować natką pietruszki i sosem balsamicznym.

 
 
dodano: 2016-12-21 10:29:53

Zupa grzybowa

Składniki:

  • 1 duża włoszczyzna,
  • 2 nieduże cebule,
  • 1 - 2 łyżki masła lub oleju,
  • 1 duża garść grzybów suszonych,           najlepiej prawdziwków,
  • sól, pieprz, listek laurowy,
  • 1 śmietana 18%, 
  • zielona pietruszka,
  • łazanki 

Sposób wykonania:


    Zupa: Umyć starannie grzyby i zalać zimną wodą, najlepiej na noc. W 2 l garnku ugotować wywar z włoszczyzny. Pod koniec gotowania dodać namoczone grzyby. Gotować na małym ogniu ponad 1 h. Wyjąć grzyby i pokroić je w drobne paseczki. Wrzucić z powrotem do wywaru. Na maśle przyrumienić drobno pokrojoną cebulę. Dodać do zupy. Zupę zagęścić zawiesiną mąki i śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować zieloną pietruszką.

    Łazanki: Wyrobić ciasto makaronowe. Placki ciasta pokroić na paski szerokości 1.2 cm. Złożyć kilka warstw na siebie i pokroić lekko skośnie na kwadraciki nie większe niż szerokość paska makaronu. Zagotować w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.