Serwis kulinarny
najnowsza wiadomość z dnia: 2015-11-24 17:31:13
(nowsze) poprzednia 2 z 3 następna (starsze)
dodano: 2015-11-24 16:08:55

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Nadzienie:

  • 0.5kg kapusty kiszonej
  • 2dag grzybów suszonych
  • 10dag cebuli
  • 2dag bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

 

Ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 1 jajko
  • ok.75% szklanki wody
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Nadzienie:  Kapustę zalać małą ilością wody, gotować na wolnym ogniu ok. 40minut.

Grzyby opłukać, namoczyć, ugotować. Ugotowaną kapustę i grzyby pokroić drobno, dodać bułkę tartą, przyprawy i farsz.

Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać umyte, wyparzone jajko, wodę, sól. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać szklanką krążki.

Nakładać farsz, formować pierogi, gotować w osolonej wodzie.

Pierogi możemy podawać ugotowane, polane usmażoną na oleju cebulką lub podsmażone na oleju.

 
dodano: 2015-11-24 16:08:05

Zupa chlebowa


 

Składniki:

  • 300 g łopatki b/k
  • pęczek włoszczyzny
  • 300 g czerstwego razowego chleba
  • 50 g cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 2 l wody
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • majeranek,
  • żur - do smaku

 

Sposób wykonania:

Mięso oczyścić, umyć, zalać wrzącą wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać umytą, oczyszczoną, opłukaną, rozdrobnioną, włoszczyznę; gotować do miękkości.

Wywar przecedzić, dodać pokrojony chleb, gotować ma małym ogniu do rozgotowania chleba. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito, doprawić do smaku, dodać mięso pokrojone w kostkę, pokrojoną w kostkę, zrumienioną cebulę.

Zupę można podawać posypaną częścią chleba pokrojonego w kostkę.

 
dodano: 2015-11-24 16:07:03

Forszmak w koszyczkach z ciasta naleśnikowego

Składniki:

FORSZMAK

  • 500 g łopatki b/k
  • 300 g boczku wędzonego
  • 100 g cebuli
  • 200 g ogórków kwaszonych
  • 100 g smalcu
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, papryka
  • liść laurowy, ziele angielskie

KOSZYCZKI Z CIASTA NALEŚNIKOWEGO:

  • 2 szkl. mąki
  • 4 jaja
  • ok. 0,5 l mleka
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób wykonania

FORSZMAK: Mięso oczyścić, umyć, pokroić w kostkę lub paski, podsmażyć na niewielkiej ilości smalcu, następnie podlać niewielką ilością wody, dodać przyprawy, dusić.

Boczek pokroić w paski lub kostkę. Cebulę pokroić w półplastry. Boczek przesmażyć na patelni dodać cebulę, delikatnie zrumienić.

Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać boczek z cebulą, ogórki pokrojone w kostkę lub paski, dodać koncentrat, dusić do miękkości. Na pozostałym smalcu sporządzić zasmażkę II stopnia. Podprawić zupę zasmażką, doprawić do smaku. W razie konieczności rozrzedzić wodą.

Forszmak możemy podawać w wydrążonych małych chlebkach, koszyczkach naleśnikowych lub z pieczywem

KOSZYCZKI : Jaja umyć, wyparzyć, wybić do głębokiej miseczki, dodać sól, wlać część mleka, dokładnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać, uregulować konsystencję mlekiem. W głębokim naczyniu rozgrzać olej, zanurzyć w nim łyżkę wazową, mocno ją nagrzać. Następnie gorącą łyżkę włożyć do ciasta zewnętrzną częścią. Smażyć na złoty kolor.

 
dodano: 2015-11-24 16:04:09

Flaczki z grzybów

Składniki:

  • 500g świeżych grzybów 
  • 2 litry  wywaru z kości lub warzyw
  • 100g marchwi
  • 50g pietruszki
  • 50g selera
  • 80g kaszy gryczanej prażonej całej
  • 30g pora
  • 50g masła lub margaryny
  • 20g mąki pszennej
  • przyprawa do flaków
  • majeranek, sól, pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

Świeże grzyby umyć, zalać wodą, zagotować, odcedzić, pokroić w paski.

Warzywa umyć, obrać, pokroić w paski, dodać do wywaru, gotować ok.10min. Następnie dodać pokrojone grzyby, przyprawy i gotować ok. 10min.

Kaszę gryczaną przebrać, dodać do zupy, gotować ok. 5min.

Z mąki przygotować zasmażkę II stopnia, dodać do zupy, zagotować, doprawić do smaku.

 

 
dodano: 2015-11-24 16:00:45

Zupa z suszu z łazankami

SKŁADNIKI:

Zupa:

  • 2l wody
  • po 100 g suszu
  • z jabłek śliwek, gruszek
  • 100g cukru
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • sok z cytryny do smaku

Łazanki :

  • 200g mąki
  • 1 jajko
  • ok.0,5 szklanki wody

 

SPOSÓB WYKONANIA:

Zupa:

  • Owoce suszone wypłukać. Namoczyć 30min zalewając zimną wodą. 
  • Następnie gotować w tej samej wodzie ok.30min.
  • Mąke ziemniaczaną roztrzepać z wodą, zagęścić zupę, doprawić do smaku. 
  • Zupę  podawać z łazankami.

Łazanki:

  • Mąke przesiać na stolnicę, dodać umytę wyparzone jajko, wode, zagnieść ciasto, wyrobić.
  • Pozostawić do osuszenia na ok.30min.
  • Pokroić łazanki i ugotować w osolonej wodzie.

 

 
dodano: 2015-11-24 15:59:52

Strudel makowy

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 300g mąki
  • 20g drożdży
  • 60g masła
  • ok. 250 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Masa makowa:

  • 300g maku
  • 50g rodzynek
  • 50g orzechów
  • 2 jaja
  • 2 białka
  • 100g cukru
  • 50g masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • aromat migdałowy

Lukier białkowy:

  • 1 białko
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sok z cytryny

SPOSÓB SPORZĄDZANIA:

Masa:

  • Mak zaparzyć wrzącą woda, gotowaćaż będzie rozcierał się w palcach.
  • Odcedzić, przelać zimną wodą, dokładnie osączyć.
  • Mak zmielić dwukrotnie, dodać rozpuszczone masło i pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Ciasto:

  • Mleko delikatnie podgrzać, w połowie rozpuścić drożdże dodać łyżkę cukru i mąki, dokładnie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. 
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, masło upłynnić, mąkę przesiać.
  • Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól, mleko w takiej ilości by uzyskać odpowiednią konsystencje, dokładnie wyrobić, dodać masło, wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i ręki. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Podłużną rynienkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
  • Wyrośnięte  ciasto wyłożyć na stolnicę, przegnieść, rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makowa, rozsmarować, zwinąć w rulon, przełożyć do formy, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 40 minut w temperaturze 180oC.
  • Po upieczeniu pozostawić ciasto na chwilę w piecu.
  • Kiedy lekko ostygnie, wyjąć z formy i polukrować.

Lukier:

  • Ucierać białko z cukrem i sokiem z cytryny, tak długo aż powstanie jednolita, pulchna masa.

 

 
dodano: 2015-03-30 16:14:16

Zapiekanka z ryżu i jabłek oraz jabłka z ryżem i żurawiną

Zapiekanka z ryżu i jabłek

Składniki:

  • 200 g ryżu
  • 0,6 l mleka 2%
  • 2 małe szczypty soli
  • 4 jabłka średniej wielkości, umyte, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
  • 1 łyżka masła (oraz niewielka ilość roztopionego masła do wysmarowania naczyń żaroodpornych)
  • 2 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Sos

  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 70 g cukru pudru

Przygotowanie:

Mleko zagotowujemy, dodajemy 2 małe szczypty soli, gdy mleko się zagotuje, dodajemy ryż. Gotujemy 12-20 minut, często mieszając (ryż powinien się rozkleić). Garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy na mniej więcej 30 minut.

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy starte jabłka, 2 łyżki cukru, sok z ½ cytryny. Całość mieszamy. Prażymy jabłka (konsystencja jabłek powinna być zwarta). Do uprażonych jabłek dodajemy płaską łyżeczkę cynamonu, mieszamy, zdejmujemy z ognia. 2 nieduże lub 1 większe naczynie żaroodporne wysmarowujemy roztopionym masłem. Ryż dzielimy na 2 części, przekładamy pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu układamy uprażone jabłka, jabłka zakrywamy drugą częścią przygotowanego ryżu. Odstawiamy na chwilę.

Sos

Do czystej miski przekładamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki łączymy razem do momentu powstania sosu. Na powierzchni ryżu rozkładamy sos. Ryż zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 185°C (termoobieg) przez mniej więcej 25-30 minut.

Jabłka z ryżem i żurawiną

Składniki:

  • 10 dag ryżu,
  • 1/2 słoika żurawiny do mięs,
  • 4 jabłka,
  • 1/2 cytryny,
  • 4 łyżki miodu,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Kiedy będzie al dente, dodać łyżkę cukru i żurawinę, zagrzać, zdjąć z ognia. Jabłko pokroić na 4 części, usunąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać miód z sokiem cytrynowym, usmażyć na nim ćwiartki jabłka. Na usmażone jabłka nakładać ryż żurawinowy, podawać.

Potrawę przygotowała Justyna Gałat uczennica klasy II tż 

 
dodano: 2015-03-30 15:53:52

Schab z szynką i salsą jabłkową

Składniki:

Schab:

  • 4 plastry schabu pozbawionych błonki
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 4 listki bazylii, umytych
  • sól, pieprz do smaku

Plastry schabu oczyszczamy z błonek. Każdy plaster delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku schabu układamy plaster szynki szwarcwaldzkiej i liść bazylii. Szynkę z listkiem bazylii spinamy z plastrem schabu za pomocą wykałaczki. Tak przygotowane plastry schabu odstawiamy na bok, następnie smażymy na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony na złoty kolor.

Salsa jabłkowa:

  • 1 jabłko umyte, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 pomidory umyte, pozbawione gniazd
  • nasiennych, pokrojone w kostkę 0,5 cm x 0,5 cm
  • 1 cebula dymka pokrojona w drobną kostkę
  • sok z 1/2 cytryny, sparzonej, wyszorowanej
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka bazylii umytej, posiekanej
  • sól, pieprz do smaku

Pokrojone w drobną kostkę jabłko wkładamy do naczynia, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz cebulę dymkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny i miodem.

 

Do salsy dodajemy łyżeczkę posiekanej bazylii i odrobinę soli i pieprzu. Salsę odstawiamy na 10 minut na bok.

Sałatka z rukolą:

  • 100 g sałaty rukola, umytej
  • 1 mozarella
  • 12 pomidorków koktajlowych umytych, przekrojonych na pół
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Rukolę rozkładamy w osobnym naczyniu, dodajemy porwaną na kawałki mozzarellę i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

Sposób podania:

Wysmażone plastry schabu podajemy z salsą i sałatą rukolą.

Potrawę wykonał Krystian Skrzyniarz z klasy II tż