Podręczniki - Technikum 2025/2026
Lista podręczników dla poszczególnych klas Technikum jest do pobrania tutaj:
Poniżej zamieszczamy informację o Rządowym programie pomocy uczniom z niepełnosprawnościami, obejmującym dofinansowanie zakupu podręczników, materiałów edukacyjnych i ćwiczeniowych.
KLASA I TECHNIKUM
J. POLSKI | Nowe Ponad słowami 1. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum, część 1 i 2; M. Chmiel, A. Cisowska, J. Kościerzyńska, H. Kusy, A. Wróblewska Wyd. Nowa Era |
J. ANGIELSKI | Impulse 1, Wyd. MacMillan |
J. NIEMIECKI | Welttour Deutsch neu 1, tylko podręcznik bez ćwiczeń, autor Sylwia Mróz-Dwornikowska wyd. Nowa Era. Zakres podstawowy Nr. dopuszczenia 1210/1/2024 |
PLASTYKA | Spotkania ze sztuką. Podręcznik do plastyki dla liceum ogólnokształcącego i technikum Wyd. Nowa Era |
HISTORIA | Poznać przeszłość. Zrozumieć przeszłość. 1; Wyd. Nowa Era |
BIZNES I ZARZĄDZANIE | Krok w biznes i zarządzanie 1. Zakres podstawowy. Podręcznik do biznesu i zarządzania dla liceum ogólnokształcącego i technikum Wyd. Nowa Era |
GEOGRAFIA | 1. Nowe Oblicza Geografii 1. Edycja 2024 Zakres rozszerzony. Liceum i Technikum; wyd.: Nowa Era (semestr l) nr. dopuszczenia 1216/1/2024 2. Nowe Oblicza geografii 2. Zakres podstawowy. Liceum i technikum, Wyd. Nowa Era (semestr ll) nr dopuszczenia 1212/2/2025 |
CHEMIA | To jest chemia 1 Chemia ogólna i nieorganiczna (Zakres podstawowy) Wyd. Nowa Era, autorzy Romuald Hass, Aleksandra Mrzigod, Janusz Mrzigod |
MATEMATYKA | Matematyka 1. Podręcznik do liceów i techników. Zakres podstawowy M. Kurczab, E. Kurczab, E. Świda Oficyna Edukacyjna K. Pazdro |
EDUKACJA DLA BEZPIECZEŃSTWA | Żyję i działam bezpiecznie. Podręcznik do edukacji dla bezpieczeństwa dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Wyd. Nowa Era |
PODSTAWY FRYZJERSTWA | Podstawy fryzjerstwa, Podręcznik do nauki zawodu WSiP |
TECHNIKI FRYZJERSKIE | Techniki fryzjerskie - pielęgnacja włosów, kwalifikacja FRK.01 Teresa Kulikowska-Jakubik, Małgorzata Richter, WSiP |
JĘZYK OBCY WE FRYZJERSTWIE | Język angielski zawodowy w branży fryzjersko-kosmetycznej (zeszyt ćwiczeń); WSiP |
PODSTAWY GASTRONOMII | Podstawy gastronomii i technologii żywności część I; A. Kmiołek-Gizara; WSiP |
TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA | 1.Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, Małgorzata Konarzewska część 1 i 2, WSiP. 2. Zeszyt Gastronomiczny część 1 i 2 WSiP |
RELIGIA | W poszukiwaniu wolności Redaktor: ks. Marian Zając |
KLASA II FŻ TECHNIKUM
J. POLSKI | 1. Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony 1. część 2 2. Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony 2. część 1 Wyd. Nowa Era |
J. ANGIELSKI | Impulse 1 / 2, Wyd. MacMillan |
J. NIEMIECKI | Welttour Deutsch 2, tylko podręcznik bez ćwiczeń, autor Sylwia Mróz-Dwornikowska, wyd. Nowa Era, Zakres podstawowy |
HISTORIA | Poznać przeszłość. Zrozumieć przeszłość. 2; Wyd. Nowa Era |
HISTORIA I TERAŹNIEJSZOŚĆ | Historia i teraźniejszość. Podręcznik Część 2. Liceum i technikum.; WSiP |
PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI | Krok w przedsiębiorczość Podręcznik do podstaw przedsiębiorczości dla szkół ponadpodstawowych Wyd. Nowa Era |
GEOGRAFIA | Kontynuacja pracy podręczników z klasy 1, 1. Nowe Oblicze Geografii 1. Edycja 2024 Zakres rozszerzony. Liceum i Technikum; wyd. Nowa Era (semestr l) 2. Nowe Oblicza Geografii 2. Zakres podstawowy. Liceum i Technikum, Wyd. Nowa Era (semestr ll). |
CHEMIA | To jest chemia 2 (Zakres podstawowy) - Nowa Era |
MATEMATYKA | Matematyka 1/2. Podręcznik do liceów i techników. Zakres podstawowy M. Kurczab, E. Kurczab, E. Świda Oficyna edukacyjna K. Pazdro |
TECHNIKI FRYZJERSKIE | 1.Techniki fryzjerskie strzyżenia włosów, formowania fryzur i ondulowania. Podręcznik do nauki zawodu technik usług fryzjerskich 2. Techniki fryzjerskie zmiany kolorów włosów. Podręcznik do nauki zawodu technik usług fryzjerskich |
JĘZYK ANGIELSKI ZAWODOWY | Język angielski zawodowy w branży fryzjersko - kosmetycznej. Zeszyt ćwiczeń wyd. WSIP |
PODSTAWY GASTRONOMII | Podstawy gastronomii i technologii żywności część I; A. Kmiołek-Gizara; WSiP |
WYPOSAŻENIE I ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W GASTRONOMII | Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii; Kasperek, M Kondratowicz; WSiP |
PODSTAWY ŻYWIENIA | Zasady żywienia część I; D. Czerwińska; WSiP |
RELIGIA | W poszukiwaniu dojrzałej wiary - Redaktor: ks. P. Mąkosa |
KLASA III FŻ TECHNIKUM
J. POLSKI | Ponad słowami 2. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum, część 1 i 2; M. Chmiel, A. Cisowska, J. Kościerzyńska, H. Kusy, Anna R., A. Wróblewska; Wyd. Nowa Era |
J. ANGIELSKI | Impulse 2 / 3, Wyd. MacMillan |
J. NIEMIECKI | Welttour Deutsch 3 |
HISTORIA | Poznać przeszłość. Zrozumieć przeszłość. 3; Wyd. Nowa Era |
PODSTAWY PRZEDSIĘBIORCZOŚCI | Krok w przedsiębiorczość. Podręcznik do podstaw przedsiębiorczości dla szkół ponadpodstawowych Wyd. Nowa Era |
GEOGRAFIA | Nowe Oblicza Geografii 2 - zakres rozszerzony. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Wyd. Nowa Era, nr dopuszczenia 1216/2025 |
BIOLOGIA | Biologia, Podręcznik dla szkół ponadpodstawowych część.1,2 Wyd. Operon |
FIZYKA | Fizyka 1. Zakres podstawowy NOWA EDYCJA. Wydanie AKTUALNE 2025. Autor Ludwik Lehman, Witold Polesiuk, Grzegorz Wojewoda Zakres podstawowy, WSIP. Fizyka 2. Zakres podstawowy. Nowa edycja. Wydanie aktualne 2025, autor Ludwik Lehman, Witold Polesiuk, Grzegorz Wojewoda WSIP |
MATEMATYKA | Matematyka 2/3. Podręcznik do liceów i techników. Zakres podstawowy M. Kurczab, E. Kurczab, E. Świda Oficyna Edukacyjna K. Pazdro |
INFORMATYKA | Informatyka 1-3. Program nauczania dla szkoły ponadpodstawowej. Zakres podstawowy Grażyna Koba, K. Koba-Gołaszewska, Nr dopuszczenia 1142/1/2022, 1142/2/2022 Wyd. Migra |
TECHNIKI FRYZJERSKIE | Techniki fryzjerskie - zmiana koloru włosów, kwalifikacja FRK.01 T. Kulikowska-Jakubik, M. Richter, WSiP |
PROJEKTOWANIE FRYZUR | Projektowanie fryzur, kwalifikacja FRK.03 T. Kulikowska-Jakubik, M. Richter, WSiP |
WYPOSAŻENIE I ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W GASTRONOMII | Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii; A. Kasperek, M. Kondratowicz WSiP |
JĘZYK OBCY ZAWODOWY (Ż) | Język angielski zawodowy dla technika żywienia i usług gastronomicznych oraz technika usług kelnerskich (zeszyt ćwiczeń) Wyd. WSiP |
PODSTAWY ŻYWIENIA | Zasady żywienia część I; D. Czerwińska WSiP |
ORGANIZOWANIE PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ | Organizacja produkcji gastronomicznej; A. Kmiołek; WSiP |
TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA | Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem M. Konarzewska WSiP |
RELIGIA | W poszukiwaniu nadziei - Redaktor: ks. M. Zając |
KLASA IV FŻ TECHNIKUM
J. POLSKI | 1. Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony 3. Część 1, część 2 Wyd. Nowa Era |
J. ANGIELSKI | Impulse 3, Wyd. MacMillan |
J. NIEMIECKI | Welttour Deutsch 4, tylko podręcznik bez ćwiczeń, autor Sylwia Mróz-Dwornikowska, wyd. Nowa Era, Zakres podstawowy |
HISTORIA | Poznać przeszłość. Zrozumieć przeszłość. 4; Wyd. Nowa Era |
WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE | Wiedza o społeczeństwie. Liceum i Technikum Wyd. Operon |
GEOGRAFIA | Kontynuacja pracy z podręcznikiem z klasy 3. Nowe Oblicza geografii 2 - Zakres rozszerzony. Podręcznik dla Liceum i technikum. Wyd. Nowa Era |
BIOLOGIA | Biologia, Podręcznik dla szkół ponadpodstawowych część. 2, 3 Wyd. Operon |
FIZYKA | Kontynuacja Fizyka. 2. Podręcznik. Liceum i Technikum. Zakres podstawowy, Nowa Edycja. Wydanie aktualne 2025, WSIP potem Fizyka 3. Zakres podstawowy. Nowa Edycja, Wydanie aktualne 2025. Zakres podstawowy. Autor Ludwik Lehman, Witold Polesiuk, Grzegorz Wojewoda. Wyd. WSIP |
MATEMATYKA | Matematyka 2/3. Podręcznik do liceów i techników. Zakres podstawowy M. Kurczab, E. Kurczab, E. Świda Oficyna Edukacyjna. K. Pazdro |
PROJEKTOWANIE FRYZUR | Projektowanie fryzur. T.Kulikowska-Jakubik M.Richter |
JĘZYK OBCY ZAWODOWY (Ż) | Język angielski zawodowy dla technika żywienia i usług gastronomicznych oraz technika usług kelnerskich (zeszyt ćwiczeń), WSiP |
PODSTAWY ŻYWIENIA | Zasady żywienia część II; D. Czerwińska WSiP |
ORGANIZOWANIE PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ | Organizacja produkcji gastronomicznej; A. Kmiołek WSiP |
PRACOWNIA PLANOWANIA ŻYWIENIA I PRODUKCJI GASTRONOMICZNEJ | Pracownia organizacji żywienia; J. Duda, S. Krzywda WSiP |
PROWADZENIE USŁUG GASTRONOMICZNYCH | 1. Pracownia obsługi klientów. P. Dominik; WSiP |
RELIGIA | W poszukiwaniu miejsca w świecie - Redaktor: ks. Paweł Mąkosa |
KLASA V FŻ TECHNIKUM
J. POLSKI |
1. Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony 3. część 2 |
J. ANGIELSKI | Repetytorium poziom podstawowy i rozszerzony, wyd. MacMillan |
J. NIEMIECKI | Komplett Plus 4 zakres podstawowy, tylko podręcznik bez ćwiczeń. Wyd. Klett |
HISTORIA | Poznać przeszłość. Zrozumieć przeszłość. 5; Wyd. Nowa Era |
WIEDZA O SPOŁECZEŃSTWIE | Wiedza o społeczeństwie. Liceum i Technikum Wyd. Operon |
MATEMATYKA | Matematyka 4. Podręcznik do liceów i techników. Zakres podstawowy M. Kurczab, E. Kurczab, E. Świda Oficyna Edukacyjna K. Pazdro |
GEOGRAFIA | Oblicza geografii 3 - Zakres rozszerzony. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Wyd. Nowa Era |
RELIGIA | W poszukiwaniu miłości - Redaktor: ks. Paweł Mąkosa |