wprowadzony: 2021-07-16 14:32:24
Podręczniki 2022/2023
ostatnia aktualizacja: 2022-09-13 10:36:15

Spis podręczników na rok szkolny 2022/2023

TECHNIKUM

Klasa I- technikum

przedmiot

autor

tytuł

wydawnictwo

rok wyd.

uwagi

religia

Red.  ks. M. Zając

W POSZUKIWANIU WOLNOŚCI - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum i technikum

Gaudium

zgodny z progr. naucz. nr AZ-3-01/18 oraz AZ-4-01/18.

język polski

M. Chmiel,       A.Cisowska,       J.Kościerzyńska, H.Kusy, A.Wróblewska

Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 1 część  1

NOWA ERA

2019 i nast.

Nr dop.: 1014/1/2019

M. Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H.Kusy, A. Wróblewska,

Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl.  1. część 2

NOWA ERA

2020

Nr dop.: 1014/2/2019

język angielski

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu  

 

język niemiecki

S. Mróz-Dwornikowska

WelttourDeutsch 1

Wydawnictwo Nowa Era

 

Nr dop.:

935/1/2018 - NPP; 957/1/2019 - SPP

 

historia

M. Pawlak,          A.Szweda

Poznać przeszłość 1
Podręcznik do historii dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy

wyd. Nowa Era

2019 i nast.

Nr dop.: 1021/1/2019

historia i teraźniejszość

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu

 

 

matematyka

M. Kurczab,        E.Kurczab, E.Świda,

 Matematyka. Podręcznik do liceów i techników. Część 1. Zakres podstawowy.. + zbiór zadań. ZAKRES  PODSTAWOWY

OE Pazdro

Dla absolwentów szkoły podstawowej

chemia

R. Hassa,   A.Mrzigod,             J.Mrzigod

To jest chemia 1.Chemia ogólna i nieorganiczna. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy.

NOWA ERA

2019 i nast.

Nr dop. 994/1/2019

geografia

R. Malarz, M.Więckowski
 

Oblicza geografii 1- zakres podstawowy,

NOWA ERA

2019 i nast.Nr dop. : 983/1/2019

geografia rozszerzona

R. Malarz,           M.Więckowski,   M. Kroh

Oblicza geografii 1- zakres rozszerzony,

NOWA ERA

2019 i nast.

973/1/2019

edukacja dla bezpieczeństwa

J. Słoma

 

Żyję i działam bezpiecznie. Podręcznik do edukacji dla bezpieczeństwa dla liceum ogólnokształcącego i technikum.

NOWA ERA

2019 i nast.

Nr dop. ‎: ‎960/2019

informatyka

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu

   

plastyka

Przybyszewska-Pietrasiak

Plastyka. Klasa 1. Zakres podstawowy. Liceum i technikum

Operon

1054/2019

podstawy przedsiębiorczości

J. Korba , Z. Smutek

Podstawy przedsiębiorczości – zakres podstawowy

Operon

2019 Nr dop. 1018/1/2019 cz. I

techniki fryzjerskie

T.Kulikowska-Jakubik, M.Richter

Techniki fryzjerskie pielęgnacji włosów,

WSiP

 

język obcy we fryzjerstwie

M. Samulczyk-Wolska

A. DulP. Rochowski

Język obcy w branży fryzjersko-kosmetycznej

WSiP

 

podstawy gastronomii

A. Kmiotek-Gizara

Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej

WSiP

Nr wyd.: I

Rok wyd.: 2017

technologia gastronomiczna

M. Konarzewska
 

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. Część 1

WSiP

2019

Nr wyd.: VI zmienione

 

Klasa II technikum

przedmiot

autor

tytuł

wydawnictwo

rok wyd.

uwagi

religia

Red.: ks. R. Strus,

ks. W.Galant

Świadczę o Jezusie w kościele - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum,

Gaudium

zgodny z progr. Naucz. nr AZ-4-01/10.

język polski

M. Chmiel,          A.Cisowska,           J.Kościerzyńska, H. Kusy,                A. Wróblewska,

Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl.  1. część 2

NOWA ERA

2020

Nr dop.: 1014/2/2019

M. Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H. Kusy, A.Wróblewska

Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl.  2. część 1

NOWA ERA

2020

Nr dop.: 1014/3/2020

język angielski

  Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu  

 

język niemiecki

D. Mandelli,      G.Montali,         N.CzernohousLinzi

Komplett 2 plus,

Wydawnictwo KLETT

 

matematyka

M. Kurczab,        E.Kurczab,  E. Świda,.

 Matematyka. Podręcznik do liceów i techników. Część 1. Zakres podstawowy + zbiór zadań

OE Pazdro

Dla absolwentów szkoły podstawowej

chemia

R. Hassa,          A.Mrzigod,        J. Mrzigod

To jest chemia 2.Chemia organiczna. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy

NOWA ERA

2020

geografia

T. Rachwał,        R. Uliszak,         K. Wiedermann, P. Kroh

Oblicza geografii 2- zakres podstawowy

Nowa Era   

983/2/2020

podstawy przedsiębiorczości

J. Korba , Z. Smutek

Podstawy przedsiębiorczości – zakres podstawowy

 

Operon

2019

Nr dop. 1018/1/2019 1018/2/2019 cz. I i II

projektowanie fryzur

T.Kulikowska-Jakubik, M. Richter,

Projektowanie fryzur

WSiP

 

techniki fryzjerskie

T. Kulikowska-Jakubik, M.Richter

Techniki fryzjerskie strzyżenia włosów

WSiP

 

podstawy gastronomii

A.Kmiołek-Gizara

Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej

WSiP

Rok wyd.: 2017

 

podstawy żywienia

D. Czerwińska

Zasady żywienia. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1

WSiP

Nr wyd.: IV

Rok wyd.: 2018

technologia gastronomiczna

M. Konarzewska

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. Część 1

WSiP

Nr wd.: VI zmienione

Rok wyd.: 2019

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii.

M. Kondratowicz, A.Kasperek

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Gastronomia. Tom i

 

WSiP

 

 

Klasa III technikum

przedmiot

autor

tytuł

wydawnictwo

rok wyd. uwagi

religia

Red.:

ks. R. Strus,

ks. W. Galant

Świadczę o Jezusie w kościele - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum,

Gaudium

zgodny z progr. Naucz. nr AZ-4-01/10.

język polski

M. Chmiel,          A.Cisowska,           J.Kościerzyńska, H. Kusy,                A. Wróblewska,

Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl.  2. część 2

NOWA ERA

2020

Nr dop.: 1014/4/2020

M.Chmiel,            A, Cisowska,           J. Kościerzyńska, H. Kusy,                      A. Wróblewska

Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl.  2. część 1

NOWA ERA

2020

Nr dop.: 1014/3/2020

język angielski

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu  

 

język niemiecki

D. Mandelli,        G.Montali,         N.CzernohousLinzi

Komplett3 plus,

Wydawnictwo KLETT

 

matematyka

M. Kurczab,        E.Kurczab,  E. Świda,.

 Matematyka. Podręcznik do liceów i techników. Część 1. Zakres podstawowy + zbiór zadań

OE Pazdro

Dla absolwentów szkoły podstawowej

chemia

R. Hassa,           A.Mrzigod,  J. Mrzigod
 

To jest chemia 2.Chemia organiczna. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy

NOWA ERA

2020

geografia

T. Rachwał,  R.Uliszak,         K. Wiedermann, P. Kroh

Oblicza geografii 2- zakres podstawowy

Nowa Era   

983/2/2020

biologia

B. Jakubik,       R.Szymańska

Biologia dla szkół ponadpodstawowych cz. 1 i cz. 2

Operon

Nr dop. - 218/2019

podstawy przedsiębiorczości

J. Korba , Z. Smutek

Podstawy przedsiębiorczości – zakres podstawowy

 

Operon

2019

Nr dop. 1018/1/2019 1018/2/2019 cz. I i II

projektowanie fryzur

Teresa Kulikowska-Jakubik, Małgorzata Richter,

Projektowanie fryzur

WSiP

 

techniki fryzjerskie

T. Kulikowska-Jakubik, M.Richter

Techniki fryzjerskie strzyżenia włosów

WSiP

 

podstawy gastronomii

Anna Kmiołek-Gizara

Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej

WSiP

Nr wyd.: i

Rok wyd.: 2017

 

podstawy żywienia

D. Czerwińska

Zasady żywienia. Kwalifikacja t.15. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1

WSiP

Nr wyd.: IV

Rok wyd.: 2018

technologia gastronomiczna

M. Konarzewska

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. Część 1

WSiP

Nr wd.: VI zmienione

Rok wyd.: 2019

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii

M. Kondratowicz,A. Kasperek

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Gastronomia. Tom i

 

WSiP

 

Klasa IV – technikum  5- letnie

przedmiot

autor

tytuł

wydawnictwo

rok wyd.

uwagi

religia

Red.: ks. R. Strus,

ks. W.Galant

Świadczę o Jezusie w kościele - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum,

Kontynuacja serii

Gaudium

zgodny z progr. Naucz. nr AZ-4-01/10.

język polski

M. Chmiel, A.Cisowska,           J.Kościerzyńska, H. Kusy,                A. Wróblewska,

Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl.  2. część 2  kontynuacja

NOWA ERA

2020

Nr dop.: 1014/4/2020

J. Kościerzyńska, A.Cisowska,          A.Wróblewska,M.Matecka,  A.Równy,   J.Ginter

Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 3. część 1  kontynuacja

NOWA ERA

2020

Nr dop.: 1014/5/2021

język angielski

  Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu  

 

język niemiecki

D. Mandelli,        G.Montali,         N.CzernohousLinzi

Komplett4,

Wydawnictwo KLETT

 

Wiedza o społeczeństwie

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu

 

 

matematyka

M. Kurczab,        E.Kurczab,   E. Świda,.

 Matematyka. Podręcznik do liceów i techników. Część 1. Zakres podstawowy + zbiór zadań

Kontynuacja serii

OE Pazdro

Dla absolwentów szkoły podstawowej

geografia

T. Rachwał,  R.Uliszak,         K. Wiedermann, P. Kroh

Oblicza geografii 2- zakres podstawowy

Kontynuacja serii

Nowa Era   

983/2/2020

biologia

B. Jakubik, R.Szymańska

Biologia dla szkół ponadpodstawowych   cz. 3

Operon

Nrdop.: MEN 1030/3/2021

projektowanie fryzur

T. Kulikowska-Jakubik, M. Richter,

Projektowanie fryzur

WSiP

 

projektowanie i dokumentowanie fryzur

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu

 

 

podstawy żywienia

D. Czerwińska

Zasady żywienia. Kwalifikacja t.15. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1

WSiP

Nr wyd.: IV

Rok wyd.: 2018

Prowadzenie usług gastronomicznych

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu

 

 

Klasa IV technikum 4-letnie

przedmiot

autor

tytuł

wydawnictwo

rok wyd.

uwagi

religia

Red. : ks. R. Strus, ks. W. Galant
 

 Świadczę o Jezusie w rodzinie - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy II liceum,

Gaudium

zgodny z progr. Naucz. nr AZ-4-01/10.

język polski

M. Chmiel,             E.Mirkowska-Treugutt,             A.Równy

Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl.  2. część 2

NOWA ERA

Nr dop.: 425/4/2013/2015

M. Chmiel,            R.Pruszczyński,    

A. Równy               

Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 3

NOWA ERA

Nr dop.: 425/5/2014/2016

język angielski

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu

 

 

język niemiecki

K. Łuniewska,     

U. Tworek,   Z. Wąsik

Alles klar  2,3  zakres podstawowy

WSiP

 

historia i społeczeństwo

M. Markowicz

O. Pytlińska

A. Wyroda

Podręcznik do historii i społeczeństwa kl IV i kl. III
Historia i społeczeństwo
Ojczysty Panteon, ojczyste spory

WSiP

644/1/2013/2015

matematyka

M. Kurczab,

E. Kurczab, E. Świda

Matematyka 3  Podręcznik do liceów i techników / Zbiór zadań  do liceów i techników

OE Pazdro

ZAKRES  PODSTAWOWY

geografia rozszerzona

M. Więckowski,

R. Malarz

Oblicza geografii 3 - zakres rozszerzony,

NOWA ERA

2014 i nast.

Nr dop.: 501/3/2014

Wizualizacja wizerunku

T. Kulikowska Jakubik, M. Richter

Projektowanie fryzur

WSiP

 

organizacja salonu fryzjerskiego

Izabella Sarna

Organizacja salonu fryzjerskiego. Stylizacja. Tom II

WSiP

 

język obcy we fryzjerstwie

S. Sęk

ShortcutHair Salon

SUZI

klasa IV f

pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej

J. Duda

S. Krzywda

Pracownia organizacji żywienia. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

WSiP

Nr wyd.: IV

Rok wyd.: 2018

 

zasady żywienia

D. Czerwińska

Zasady żywienia. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2

WSiP

Nr dop. MEN: 13/2015

Nr wyd.: IV

Rok wyd.: 2019

SZKOŁA BRANŻOWA I st.

Klasa I

przedmiot

autor

tytuł

wydawnictwo

rok wyd.

uwagi

religia

Red.: ks. M. Zając

W poszukiwaniu wolności - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum i technikum,

Gaudium

zgodny z progr. naucz. nr AZ-3-01/18 oraz AZ-4-01/18.

język polski

A. Klimowicz,

 J. Ginter

To się czyta. podręcznik do języka polskiego dla branżowej szkoły pierwszego stopnia. Klasa pierwsza.

Nowa Era

 

2019 i nast.nr dop.: 1025/1/2019

matematyka

K. Wej, W.Babiański

„To się liczy” część 1 / Podręcznik do matematyki ze zbiorem zadań dla klasy 2 branżowej szkoły I stopnia. Część 1

Nowa Era

 

język angielski

  Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu    

historia

M. Pawlak, A.Szweda

Poznać przeszłość 1
Podręcznik do historii dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy

Nowa Era

 

historia i teraźniejszość

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu

 

 

geografia

R. Malarz, M.Więckowski

Oblicza geografii 1 - podręcznik dla liceum i technikum, zakres podstawowy

NOWA ERA

2019 i nast.

Nr dop.: 983/1/2019

biologia

R. Szymańska, B.Jakubik

Biologia dla szkół branżowych cz. 1

OPERON

Nr dop.: MEN - 1072/1/2019

edukacja dla bezpieczeństwa

B. Boniek, A.Kruczyński

Edukacja dla bezpieczeństwa. Podręcznik dla szkół branżowych.

Wydawnictwo OPERON

2019 i nast.

Nr dop.: 1007/2019

podstawy przedsiębiorczości

J. Korba ,

Z. Smutek,

J. Kijowska

Podstawy przedsiębiorczości

 

Operon

2019 i nast.

Nr dop. 1076/1/2019 , 1076/2/2019 cz. I i II

techniki fryzjerskie

T. Kulikowska Jakubik, M. Richter

Techniki fryzjerskie strzyżenia włosów

WSiP

 

podstawy fryzjerstwa

T. Kulikowska-Jakubik, M. Richter

Podstawy fryzjerstwa
 

WSiP

 

technologia gastronomiczna

 

M. Konarzewska

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. część 1

WSiP

Nr wyd.: VI zmienione

Rok wyd.: 2019

 

Podstawy gastronomii

Anna Kmiotek-Gizara

Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej

Wsip

Nr wyd.: I

Rok wyd.: 2017

Elektrotechnika i elektronika

M. Doległo

Podstawy elektrotechniki i elektroniki

Wydawnictwo Komunikacji i Łączności

 

 

Klasa II-III

przedmiot

autor

tytuł

wydawnictwo

rok wyd.

uwagi

religia

Red.: ks. M. Zając

W poszukiwaniu wolności - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum i technikum,

Gaudium

zgodny z programem nauczania nr AZ-3-01/18 oraz AZ-4-01/18.

język polski

A. Klimowicz,     J.Ginter

To się czyta. podręcznik do języka polskiego dla branżowej szkoły pierwszego stopnia. Klasa druga.                                             Klasa trzecia

Nowa Era

2020

Nr dop.: 1025/2/2020

język angielski

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu

 

 

historia

Marcin Pawlak, Adam Szweda

Poznać przeszłość. Podręcznik do historii dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy.

NOWA ERA

1021/1/2019

matematyka

K. Wej,

W. Babiański

To się liczy. Podręcznik do matematyki ze zbiorem zadań dla klasy 2 branżowej szkoły I st.Część 1 i 2

NOWA ERA

 

geografia

T. Rachwał,         R.Uliszak,                 K. Wiedermann,  P.Kroh

Oblicza geografii 2- podręcznik dla liceum i technikum, zakres podstawowy,

NOWA ERA

2020

983/2/2020

biologia

R. Szymańska, B.Jakubik

Biologia dla szkół branżowych cz 1,2,3

OPERON

Nr dop.: MEN - 1072/2/2020, MEN 1072/3/21

techniki fryzjerskie

T. Kulikowska-Jakubik, M. Richter

Techniki fryzjerskie strzyżenia włosów

WSiP

 

podstawy fryzjerstwa

T. Kulikowska-Jakubik, M. Richter

Podstawy fryzjerstwa

WSiP

 

język obcy zawodowy

 

Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu

 

 

podstawy żywienia

D. Czerwińska

Zasady żywienia. Kwalifikacja t.15. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1

WSiP

 

technologia gastronomiczna

M. Konarzewska

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. część 1

WSiP

Nr wyd.: VI zmienione

Rok wyd.: 2019

podstawy gastronomii

A. Kmiołek-Gizara

Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej

WSiP

Nr wyd.: I

Rok wydania: 2017

wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii

A. Kasperek

M. Kondratowicz

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Gastronomia. Tom I

 

WSiP

 

maszyny elektryczne

1. A. Bielawski,

W. Kuźma

2. Praca zbiorowa

Montaż maszyn i urządzeń elektrycznych

Praktyczna elektrotechnika ogólna

WSiP

REA

Kl. II i III

Kl. II i III

urządzenia elektryczne

Podstawy elektrotechniki i elektronika

M. Doległo

Podstawy elektrotechniki i elektroniki

Wydawnictwo Komunikacji i Łączności

Kl. II i III

technologia konstrukcji mechanicznych

Górecki A.

Technologia ogólna

WSiP

Rok dop: 1997