Spis podręczników na rok szkolny 2022/2023
TECHNIKUM
Klasa I- technikum
przedmiot |
autor |
tytuł |
wydawnictwo |
rok wyd. uwagi |
||
religia |
Red. ks. M. Zając |
W POSZUKIWANIU WOLNOŚCI - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum i technikum |
Gaudium |
zgodny z progr. naucz. nr AZ-3-01/18 oraz AZ-4-01/18. |
||
język polski |
M. Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H.Kusy, A.Wróblewska |
Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 1 część 1 |
NOWA ERA |
2019 i nast. Nr dop.: 1014/1/2019 |
||
M. Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H.Kusy, A. Wróblewska, |
Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 1. część 2 |
NOWA ERA |
2020 Nr dop.: 1014/2/2019 |
|||
język angielski |
|
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
|||
język niemiecki |
S. Mróz-Dwornikowska |
WelttourDeutsch 1 |
Wydawnictwo Nowa Era |
|
||
historia |
M. Pawlak, A.Szweda |
Poznać przeszłość 1 |
wyd. Nowa Era |
2019 i nast. Nr dop.: 1021/1/2019 |
||
historia i teraźniejszość |
|
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
|
||
matematyka |
M. Kurczab, E.Kurczab, E.Świda, |
Matematyka. Podręcznik do liceów i techników. Część 1. Zakres podstawowy.. + zbiór zadań. ZAKRES PODSTAWOWY |
OE Pazdro |
Dla absolwentów szkoły podstawowej |
||
chemia |
R. Hassa, A.Mrzigod, J.Mrzigod |
To jest chemia 1.Chemia ogólna i nieorganiczna. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy. |
NOWA ERA |
2019 i nast. Nr dop. 994/1/2019 |
||
geografia |
R. Malarz, M.Więckowski |
Oblicza geografii 1- zakres podstawowy, |
NOWA ERA |
2019 i nast.Nr dop. : 983/1/2019 |
||
geografia rozszerzona |
R. Malarz, M.Więckowski, M. Kroh |
Oblicza geografii 1- zakres rozszerzony, |
NOWA ERA |
2019 i nast. 973/1/2019 |
||
edukacja dla bezpieczeństwa |
J. Słoma
|
Żyję i działam bezpiecznie. Podręcznik do edukacji dla bezpieczeństwa dla liceum ogólnokształcącego i technikum. |
NOWA ERA |
2019 i nast. Nr dop. : 960/2019 |
||
informatyka |
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|||||
plastyka |
Przybyszewska-Pietrasiak |
Plastyka. Klasa 1. Zakres podstawowy. Liceum i technikum |
Operon |
1054/2019 |
||
podstawy przedsiębiorczości |
J. Korba , Z. Smutek |
Podstawy przedsiębiorczości – zakres podstawowy |
Operon |
2019 Nr dop. 1018/1/2019 cz. I |
||
techniki fryzjerskie |
T.Kulikowska-Jakubik, M.Richter |
Techniki fryzjerskie pielęgnacji włosów, |
WSiP |
|
||
język obcy we fryzjerstwie |
A. Dul, P. Rochowski |
Język obcy w branży fryzjersko-kosmetycznej |
WSiP |
|
||
podstawy gastronomii |
A. Kmiotek-Gizara |
Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej |
WSiP |
Nr wyd.: I Rok wyd.: 2017 |
||
technologia gastronomiczna |
M. Konarzewska |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. Część 1 |
WSiP |
2019 Nr wyd.: VI zmienione
|
Klasa II technikum
przedmiot |
autor |
tytuł |
wydawnictwo |
rok wyd. uwagi |
religia |
Red.: ks. R. Strus, ks. W.Galant |
Świadczę o Jezusie w kościele - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum, |
Gaudium |
zgodny z progr. Naucz. nr AZ-4-01/10. |
język polski |
M. Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H. Kusy, A. Wróblewska, |
Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 1. część 2 |
NOWA ERA |
2020 Nr dop.: 1014/2/2019 |
M. Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H. Kusy, A.Wróblewska |
Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 2. część 1 |
NOWA ERA |
2020 Nr dop.: 1014/3/2020 |
|
język angielski |
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
||
język niemiecki |
D. Mandelli, G.Montali, N.CzernohousLinzi |
Komplett 2 plus, |
Wydawnictwo KLETT |
|
matematyka |
M. Kurczab, E.Kurczab, E. Świda,. |
Matematyka. Podręcznik do liceów i techników. Część 1. Zakres podstawowy + zbiór zadań |
OE Pazdro |
Dla absolwentów szkoły podstawowej |
chemia |
R. Hassa, A.Mrzigod, J. Mrzigod |
To jest chemia 2.Chemia organiczna. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy |
NOWA ERA |
2020 |
geografia |
T. Rachwał, R. Uliszak, K. Wiedermann, P. Kroh |
Oblicza geografii 2- zakres podstawowy |
Nowa Era |
983/2/2020 |
podstawy przedsiębiorczości |
J. Korba , Z. Smutek |
Podstawy przedsiębiorczości – zakres podstawowy
|
Operon |
2019 Nr dop. 1018/1/2019 1018/2/2019 cz. I i II |
projektowanie fryzur |
T.Kulikowska-Jakubik, M. Richter, |
Projektowanie fryzur |
WSiP |
|
techniki fryzjerskie |
T. Kulikowska-Jakubik, M.Richter |
Techniki fryzjerskie strzyżenia włosów |
WSiP |
|
podstawy gastronomii |
A.Kmiołek-Gizara |
Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej |
WSiP |
Rok wyd.: 2017
|
podstawy żywienia |
D. Czerwińska |
Zasady żywienia. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1 |
WSiP |
Nr wyd.: IV Rok wyd.: 2018 |
technologia gastronomiczna |
M. Konarzewska |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. Część 1 |
WSiP |
Nr wd.: VI zmienione Rok wyd.: 2019 |
Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. |
Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Gastronomia. Tom i
|
WSiP |
|
Klasa III technikum
przedmiot |
autor |
tytuł |
wydawnictwo |
rok wyd. uwagi |
religia |
Red.: ks. R. Strus, ks. W. Galant |
Świadczę o Jezusie w kościele - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum, |
Gaudium |
zgodny z progr. Naucz. nr AZ-4-01/10. |
język polski |
M. Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H. Kusy, A. Wróblewska, |
Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 2. część 2 |
NOWA ERA |
2020 Nr dop.: 1014/4/2020 |
M.Chmiel, A, Cisowska, J. Kościerzyńska, H. Kusy, A. Wróblewska |
Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 2. część 1 |
NOWA ERA |
2020 Nr dop.: 1014/3/2020 |
|
język angielski |
|
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
|
język niemiecki |
D. Mandelli, G.Montali, N.CzernohousLinzi |
Komplett3 plus, |
Wydawnictwo KLETT |
|
matematyka |
M. Kurczab, E.Kurczab, E. Świda,. |
Matematyka. Podręcznik do liceów i techników. Część 1. Zakres podstawowy + zbiór zadań |
OE Pazdro |
Dla absolwentów szkoły podstawowej |
chemia |
R. Hassa, A.Mrzigod, J. Mrzigod |
To jest chemia 2.Chemia organiczna. Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy |
NOWA ERA |
2020 |
geografia |
T. Rachwał, R.Uliszak, K. Wiedermann, P. Kroh |
Oblicza geografii 2- zakres podstawowy |
Nowa Era |
983/2/2020 |
biologia |
B. Jakubik, R.Szymańska |
Biologia dla szkół ponadpodstawowych cz. 1 i cz. 2 |
Operon |
Nr dop. - 218/2019 |
podstawy przedsiębiorczości |
J. Korba , Z. Smutek |
Podstawy przedsiębiorczości – zakres podstawowy
|
Operon |
2019 Nr dop. 1018/1/2019 1018/2/2019 cz. I i II |
projektowanie fryzur |
Teresa Kulikowska-Jakubik, Małgorzata Richter, |
Projektowanie fryzur |
WSiP |
|
techniki fryzjerskie |
T. Kulikowska-Jakubik, M.Richter |
Techniki fryzjerskie strzyżenia włosów |
WSiP |
|
podstawy gastronomii |
Anna Kmiołek-Gizara |
Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej |
WSiP |
Nr wyd.: i Rok wyd.: 2017
|
podstawy żywienia |
D. Czerwińska |
Zasady żywienia. Kwalifikacja t.15. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1 |
WSiP |
Nr wyd.: IV Rok wyd.: 2018 |
technologia gastronomiczna |
M. Konarzewska |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. Część 1 |
WSiP |
Nr wd.: VI zmienione Rok wyd.: 2019 |
Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii |
Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Gastronomia. Tom i
|
WSiP |
|
Klasa IV – technikum 5- letnie
przedmiot |
autor |
tytuł |
wydawnictwo |
rok wyd. uwagi |
religia |
Red.: ks. R. Strus, ks. W.Galant |
Świadczę o Jezusie w kościele - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum, Kontynuacja serii |
Gaudium |
zgodny z progr. Naucz. nr AZ-4-01/10. |
język polski |
M. Chmiel, A.Cisowska, J.Kościerzyńska, H. Kusy, A. Wróblewska, |
Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 2. część 2 kontynuacja |
NOWA ERA |
2020 Nr dop.: 1014/4/2020 |
J. Kościerzyńska, A.Cisowska, A.Wróblewska,M.Matecka, A.Równy, J.Ginter |
Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 3. część 1 kontynuacja |
NOWA ERA |
2020 Nr dop.: 1014/5/2021 |
|
język angielski |
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
||
język niemiecki |
D. Mandelli, G.Montali, N.CzernohousLinzi |
Komplett4, |
Wydawnictwo KLETT |
|
Wiedza o społeczeństwie |
|
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
|
matematyka |
M. Kurczab, E.Kurczab, E. Świda,. |
Matematyka. Podręcznik do liceów i techników. Część 1. Zakres podstawowy + zbiór zadań Kontynuacja serii |
OE Pazdro |
Dla absolwentów szkoły podstawowej |
geografia |
T. Rachwał, R.Uliszak, K. Wiedermann, P. Kroh |
Oblicza geografii 2- zakres podstawowy Kontynuacja serii |
Nowa Era |
983/2/2020 |
biologia |
B. Jakubik, R.Szymańska |
Biologia dla szkół ponadpodstawowych cz. 3 |
Operon |
Nrdop.: MEN 1030/3/2021 |
projektowanie fryzur |
T. Kulikowska-Jakubik, M. Richter, |
Projektowanie fryzur |
WSiP |
|
projektowanie i dokumentowanie fryzur |
|
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
|
podstawy żywienia |
D. Czerwińska |
Zasady żywienia. Kwalifikacja t.15. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1 |
WSiP |
Nr wyd.: IV Rok wyd.: 2018 |
Prowadzenie usług gastronomicznych |
|
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
|
Klasa IV technikum 4-letnie
przedmiot |
autor |
tytuł |
wydawnictwo |
rok wyd. uwagi |
religia |
Red. : ks. R. Strus, ks. W. Galant |
Świadczę o Jezusie w rodzinie - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy II liceum, |
Gaudium |
zgodny z progr. Naucz. nr AZ-4-01/10. |
język polski |
M. Chmiel, E.Mirkowska-Treugutt, A.Równy |
Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 2. część 2 |
NOWA ERA |
Nr dop.: 425/4/2013/2015 |
M. Chmiel, R.Pruszczyński, A. Równy |
Ponad słowami. Podręcznik do języka polskiego dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy i rozszerzony kl. 3 |
NOWA ERA |
Nr dop.: 425/5/2014/2016 |
|
język angielski |
|
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
|
język niemiecki |
K. Łuniewska, U. Tworek, Z. Wąsik |
Alles klar 2,3 zakres podstawowy |
WSiP |
|
historia i społeczeństwo |
Podręcznik do historii i społeczeństwa kl IV i kl. III |
WSiP |
644/1/2013/2015 |
|
matematyka |
M. Kurczab, E. Kurczab, E. Świda |
Matematyka 3 Podręcznik do liceów i techników / Zbiór zadań do liceów i techników |
OE Pazdro |
ZAKRES PODSTAWOWY |
geografia rozszerzona |
M. Więckowski, R. Malarz |
Oblicza geografii 3 - zakres rozszerzony, |
NOWA ERA |
2014 i nast. Nr dop.: 501/3/2014 |
Wizualizacja wizerunku |
T. Kulikowska Jakubik, M. Richter |
Projektowanie fryzur |
WSiP |
|
organizacja salonu fryzjerskiego |
Izabella Sarna |
Organizacja salonu fryzjerskiego. Stylizacja. Tom II |
WSiP |
|
język obcy we fryzjerstwie |
S. Sęk |
ShortcutHair Salon |
SUZI |
klasa IV f |
pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej |
Pracownia organizacji żywienia. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych. |
WSiP |
Nr wyd.: IV Rok wyd.: 2018
|
|
zasady żywienia |
D. Czerwińska |
Zasady żywienia. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 2 |
WSiP |
Nr dop. MEN: 13/2015 Nr wyd.: IV Rok wyd.: 2019 |
SZKOŁA BRANŻOWA I st.
Klasa I
przedmiot |
autor |
tytuł |
wydawnictwo |
rok wyd. uwagi |
religia |
Red.: ks. M. Zając |
W poszukiwaniu wolności - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum i technikum, |
Gaudium |
zgodny z progr. naucz. nr AZ-3-01/18 oraz AZ-4-01/18. |
język polski |
A. Klimowicz, J. Ginter |
To się czyta. podręcznik do języka polskiego dla branżowej szkoły pierwszego stopnia. Klasa pierwsza. |
Nowa Era
|
2019 i nast.nr dop.: 1025/1/2019 |
matematyka |
K. Wej, W.Babiański |
„To się liczy” część 1 / Podręcznik do matematyki ze zbiorem zadań dla klasy 2 branżowej szkoły I stopnia. Część 1 |
Nowa Era |
|
język angielski |
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu | |||
historia |
M. Pawlak, A.Szweda |
Poznać przeszłość 1 |
Nowa Era |
|
historia i teraźniejszość |
|
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
|
geografia |
R. Malarz, M.Więckowski |
Oblicza geografii 1 - podręcznik dla liceum i technikum, zakres podstawowy |
NOWA ERA |
2019 i nast. Nr dop.: 983/1/2019 |
biologia |
R. Szymańska, B.Jakubik |
Biologia dla szkół branżowych cz. 1 |
OPERON |
Nr dop.: MEN - 1072/1/2019 |
edukacja dla bezpieczeństwa |
B. Boniek, A.Kruczyński |
Edukacja dla bezpieczeństwa. Podręcznik dla szkół branżowych. |
Wydawnictwo OPERON |
2019 i nast. Nr dop.: 1007/2019 |
podstawy przedsiębiorczości |
J. Korba , Z. Smutek, J. Kijowska |
Podstawy przedsiębiorczości
|
Operon |
2019 i nast. Nr dop. 1076/1/2019 , 1076/2/2019 cz. I i II |
techniki fryzjerskie |
T. Kulikowska Jakubik, M. Richter |
Techniki fryzjerskie strzyżenia włosów |
WSiP |
|
podstawy fryzjerstwa |
T. Kulikowska-Jakubik, M. Richter |
Podstawy fryzjerstwa |
WSiP |
|
technologia gastronomiczna
|
M. Konarzewska |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. część 1 |
WSiP |
Nr wyd.: VI zmienione Rok wyd.: 2019
|
Podstawy gastronomii |
Anna Kmiotek-Gizara |
Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej |
Wsip |
Nr wyd.: I Rok wyd.: 2017 |
Elektrotechnika i elektronika |
M. Doległo |
Podstawy elektrotechniki i elektroniki |
Wydawnictwo Komunikacji i Łączności |
|
Klasa II-III
przedmiot |
autor |
tytuł |
wydawnictwo |
rok wyd. uwagi |
religia |
Red.: ks. M. Zając |
W poszukiwaniu wolności - Podręcznik do nauczania religii rzymskokatolickiej na terenie całej Polski, z zachowaniem praw biskupów diecezjalnych, przeznaczony dla klasy I liceum i technikum, |
Gaudium |
zgodny z programem nauczania nr AZ-3-01/18 oraz AZ-4-01/18. |
język polski |
A. Klimowicz, J.Ginter |
To się czyta. podręcznik do języka polskiego dla branżowej szkoły pierwszego stopnia. Klasa druga. Klasa trzecia |
Nowa Era |
2020 Nr dop.: 1025/2/2020 |
język angielski |
|
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
|
historia |
Marcin Pawlak, Adam Szweda |
Poznać przeszłość. Podręcznik do historii dla liceum ogólnokształcącego i technikum. Zakres podstawowy. |
NOWA ERA |
1021/1/2019 |
matematyka |
K. Wej, W. Babiański |
To się liczy. Podręcznik do matematyki ze zbiorem zadań dla klasy 2 branżowej szkoły I st.Część 1 i 2 |
NOWA ERA |
|
geografia |
T. Rachwał, R.Uliszak, K. Wiedermann, P.Kroh |
Oblicza geografii 2- podręcznik dla liceum i technikum, zakres podstawowy, |
NOWA ERA |
2020 983/2/2020 |
biologia |
R. Szymańska, B.Jakubik |
Biologia dla szkół branżowych cz 1,2,3 |
OPERON |
Nr dop.: MEN - 1072/2/2020, MEN 1072/3/21 |
techniki fryzjerskie |
T. Kulikowska-Jakubik, M. Richter |
Techniki fryzjerskie strzyżenia włosów |
WSiP |
|
podstawy fryzjerstwa |
T. Kulikowska-Jakubik, M. Richter |
Podstawy fryzjerstwa |
WSiP |
|
język obcy zawodowy |
|
Uwaga: podręcznik zostanie podany we wrześniu |
|
|
podstawy żywienia |
D. Czerwińska |
Zasady żywienia. Kwalifikacja t.15. Podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych. Część 1 |
WSiP |
|
technologia gastronomiczna |
M. Konarzewska |
Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Przygotowywanie i wydawanie dań. Kwalifikacja HGT.02. podręcznik do nauki zawodu technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz. część 1 |
WSiP |
Nr wyd.: VI zmienione Rok wyd.: 2019 |
podstawy gastronomii |
A. Kmiołek-Gizara |
Podstawy gastronomii i technologii żywności. Część 1. Podstawy gastronomii. Podręcznik do nauki zawodów z branży gastronomicznej |
WSiP |
Nr wyd.: I Rok wydania: 2017 |
wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii |
Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii. Gastronomia. Tom I
|
WSiP |
|
|
maszyny elektryczne |
1. A. Bielawski, W. Kuźma 2. Praca zbiorowa |
Montaż maszyn i urządzeń elektrycznych Praktyczna elektrotechnika ogólna |
WSiP REA |
Kl. II i III Kl. II i III |
urządzenia elektryczne |
||||
Podstawy elektrotechniki i elektronika |
M. Doległo |
Podstawy elektrotechniki i elektroniki |
Wydawnictwo Komunikacji i Łączności |
Kl. II i III |
technologia konstrukcji mechanicznych |
Górecki A. |
Technologia ogólna |
WSiP |
Rok dop: 1997 |